Que són els refugiats?

Un refugiat (segons defineix a l’article 1A de la Convenció de 28 de juliol de 1951 relativa a l’estatut dels refugiats de les Nacions Unides) és una persona que es troba fora del seu país originari, o bé on hi resideix habitualment, a causa d’un temor de la perdua de la seva vida per raons d’ètnia, religió, nacionalitat, pertinença a un grup social o opinions polítiques, i que no pot o no vol reclamar la protecció del seu país per a poder tornar-hi.

D’on venen els refugiats?

Les persones refugiades com hem explicat abans s’escapen pel perill de la seva vida en cas de conflicte o per qüestions ideològiques, orientació sexual, religioses, etc. La majoria de refugiats provenen de

  • Palestina                    Síria
  • Afganistan                 Rússia
  • Ucraïna                      Mèxic
  • Veneçuela                  Colòmbia

Explicació del conflicte de Síria

On són?

Actualment la majoria dels refugiats que provenen del mig orient estan en camps, als quals la majoria són militaritzats que per controlar quantes persones tenen. En teoria l’estat Espanyol havia d’acollir 17.337 persones refugiades i va acollir només el 0,08% del que van acordar. El total europeu no va arribar al 1%

Refugiats Acollits des de l’estat Espanyol  

Refugiats Acollits des de l’Unió Europea 

Campanyes d’acollida o suport a les persones refugiades

Totes aquestes campanyes que és descriure’n més endavant han estat creades des de l’any 2017 i actualment continuen amb el motiu de la sensibilització.

#VolemAcollir

Va ser una campanya creada per l’entitat “Casa nostra, Casa Vostre”, amb la campanya #VolemAcollir amb l’objectiu de pressionar al govern autonòmic i estatal, d’acollir a les persones refugiades. Es van realitzar diferents activitats de sensibilització, manifestacions, concerts i altres. És una campanya que es va realitzar només en la comunitat autònoma de Catalunya.

Refugee In The Box

És un projecte de l’ONG Joves Sense Fronteres que consisteix en la realització de diferents recaptes amb objectius específics per ajudar les persones refugiades, tant en projectes que es duen a terme sobre el territori, a Grècia, com aquells que es desenvolupen a Catalunya. També servirà per realitzar activitats de sensibilització a diferents municipis de la província de Girona.Aquesta campanya està a favor de l’acollida però veien la situació del govern, es prefereix ajudarà als refugiats que estan en el territori Grec.

Refugee in the box